+ Pridať inzerát

Stévia

Stévia
Slovakia Nitriansky kraj Nitra Published November 13, 2020 ID #1023831

Táto vcelku nenápadná rastlina je predmetom viacerých diskusií a nádejou ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Rôzne štúdie uvádzajú, že stévia je nízkokalorickým sladidlom a znižuje hladinu krvného cukru. Ďaľšou výhodou je, že sa jedná o sladidlo prírodného pôvodu, oproti umelým sladidlom.Je to bojovník proti obezite. Stévia je sladká a dokonca 300 krát sladšia ako cukor, no neobsahuje žiadne kalórie, teda je to cukor budúcnosti.

Vlastnosti:

pochádza z Paraguaja a jej blahodarné účinky poznali Indiáni už pred mnohými storočiami

v literatúre sa uvádza, že je až tristokrát sladšia ako cukor, no obsahuje komplex sladiacich látok, ktoré nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi, naopak pomáhajú ho udržiavať v rovnováhe v krvi a pečeni

je to viacročná rastlina z čeľade astrovitých, dorastá do výšky 50 cm

lístky sú malé, kopijovité, jemne zúbkované

má nevýrazné biele kvietky, ktoré vytvárajú koncové okolíky a kvitnú počas celého roka

nazývajú ju ako sladká tráva alebo ju ponúkajú pod anglickým názvom Sugar baby

Požiadavky na pestovanie:

najlepšie sa jej darí v črepníku s rašelinovo-hlinitým substrátom

vyberieme jej teplé a svetlé stanovište ,no musíme ju chrániť pred priamymi slnečnými lúčmi-ideálne umiestnenie je na východnom okne

má rada dobre vyhnojenú pôdu, je citlivá na zimu ale aj na prebytočnú vlahu

je potrebné dbať na to, aby zem mala dobrú štruktúru (vzdušnú)

rastlina sa Vám odvďačí za hnojenie, používajte organické hnojivá, ktoré postupne rozpúšťajú dusík

Účinky:

podporuje činnosť pankreasu a lieči diabetes II.typu

stévia chráni pred vysokým tlakom krvi, podporuje trávenie a podieľa sa na zhutnení svalovej hmoty, čo je napríklad dôležité pri odtučňovaní

pomáha pri liečbe akné a ekzémov

znižuje chuť na alkohol a tabak

má antibakteriálne a proti vírusové

urýchľuje hojenie rán a zamedzuje tvorbu jaziev, reguluje tvorbu baktérií v ústnej dutine a obmedzuje tvorbu zubného kazu

Použitie:

na okne ju môžeme používať ako prírodnú cukorničku, na osladenie jedného litra čaju postačia tri lístky

používajú sa v čerstvom stave, ale môžeme si ich aj zamraziť a usušiť

usušené sú dokonca sladšie ako čerstvé

Zber:

ohľadom zberu existujú dva názory

podľa prvého treba lístočky trhať tesne pred jesenným kvitnutím, pretože rastlina vtedy obsahuje najviac steviosidu

podľa druhého názoru treba zber načasovať na neskôr, pretože jesenné zimy a krátke dni intenzívne zväčšujú obsah steviosidy v rastline

od prvých mrazov ich môžete chrániť prikritím, pretože listy budú ešte sladšie

pozbierané lístky treba usušiť, na toto sa výborne používa dobre napnutá sieťka na hmyz

na sušenie nie je potrebná vysoká teplota, ale je veľmi dôležité vetranie

vysušené lístky môžeme použiť na osladenie, ale môžeme ich zomlieť na kávovom mlynčeku-takto dostaneme stéviový prášok